Rehberiniz Çocuğunuz Olsun


Son zamanlarda ebeveynlerden oyun grubu öncesi sıklıkla aldığım geri bildirim 24-36 ay gelişim grubu için ifade edici dilde (konuşmada) gerilik, komutları almada zaman zaman eksiklik ve göz konağı kurma konusunda yetersizlik şeklinde oluyor. Belirttiğim ay grubu aralığında olan çocukların tamamının pandemi döneminde erken çocukluk yaşadığı göz önüne alındığında iletişim ve uyaran eksikliğinin yaşandığını baştan kabl etmek gerekir. Ayrıca anne babaları çalışan, sadece bakım gereksinimi karşılanan çocukların sayısının da her geçen gün arttığını gözlemlemekteyiz. Hal böyle olunca çocukların yetersiz uyaran alması, fazlaca ekrana maruz kalması durumlarında da büyük artış yaşanıyor ve bu da çocukların gelişim dönemi özelliklerini tam olarak gösterememelerine neden olabiliyor.

Diğer yandan okul çağı çocuklarında da benzer şekilde içe kapanma, sosyal iletişim sorunları yaşama, kaygı panik hali ve dikkat eksikliği/dikkat dağınıklığı durumlarının yaygınlaştığını görüyoruz. Uzun süre evlere kapanan, ekrandan online eğitime dahil olmaya çalışan ve sonrasında da ekranla vakit geçirerek izledikleri ya da oynadıkları ile haz alan çocukların yenden örgün eğitime döndüklerinde bir takım adaptasyon sorunları yaşadıklarını görmezden gelmemek gerekir.

Anne babalar ise bir yandan sosyal ve ekonomik anlamda yeni düzene ayak uydurmak adına daha fazla mücadele verirken diğer yandan evlatlarının sağlığı, bakımı ve eğitimi konusunda daha fazla endişelenmekte ve endişelerini gidermek için de kendi bildikleri ve aslında pek de doğru olmayan bazı yöntemleri deneyerek çocuklarına destek olmaya çalışmaktalar. Örneğin çocuğu iletişim sorunu yaşadığı için daha fazla video içeriği gösterip daha pahalı oyuncaklar alarak çocuğu motive edeceğini sanan anne babaların sayısı hiç de az değil. Oysa sevgili ebeveynler çocuğun oyuncağa değil oynayacak arkadaşa, görkemli oyuncak dolu odalara değil daha bağımsız koşup oynayabileceği doğaya/açık havaya ihtiyacı var. Ellerine verdiğiniz lüks telefonlar, tabletler, eğitici video içeriklerden çok daha fazla duyusal uyarana, daha fazla duymaya, koklamaya, tatmaya ve dokunmaya gereksinimleri var. Daha uzun süre alışveriş merkezinde dolaşıp, daha fazla alış veriş yaparak değil akranları ile daha fazla vakit geçirmelerini sağlayarak, çok temiz havada koşup oynamalarını destekleyerek çocuğunuzun gelişimde destek olabilirsiniz.

Unutmayın ki, çocukla oynamak ve nitelikli vakit geçirmek demek ona bir şey öğretmek demek değildir. Merak etmeyin çocuğunuz zamanı gelince her şeyi öğrenecek. Şu an ihtiyacı olan şey gerçekten etkinlik yapmak mı, akranlarını gözlemlemek ve paralel de olsa onlarla vakit geçirip oynamak mı bırakın çocuğunuz size rehberlik etsin. Siz sadece ona fırsat sunun. Belki bir parka giderek, belki bir oyun grubuna kayıt ettirerek, belki de çocuğunuzun bizzat oyun arkadaşı olarak doyasıya oynamasını, oyuna doymasını sağlayın.

Aklınızdan lütfen çıkarmayın, oyun sadece oyundur. Bir şeyler öğretmek, belli kurallara bağlı olmak ve yönlendirme gerektirmek zorunda değildir. Kurallı oyunları da sağlıklı oynayabilmesi için bırakın çocuğunuz serbest oyuna doysun, rehberiniz olsun.

Yorumlara kapalı.